A natív programozás előnyei

Manapság kétfajta módon lehet programozni a weben : Az egyik, ha az ember megtanulja a szabványokat és azokat használja, a másik, ha összeguglizza a netről a programkódot.

Sok, úgynevezett keretrendszer létezik a weben, ezek egy részeszinte már  kvázi szabványként fogható fel és a programozók nagy tömegei használják őket. Megoldást nyújtanak bizonyos böngésző kompatibilitási eltérésekre és könnyedén elérhetővé tesznek bonyolult, komplex objektumokat. Egy részük valamely funkcionalitást valósít meg, míg mások a weboldal kinézetét javítják fel. Nagyon gyorsan, nagyon szép és látványos eredményeket lehet velül elérni.
De akkor mi velük a bajom?

Az egyik bajom az, hogy ezek száma manapság exponenciálisan nő, lassan nem lehet követni, melyikben is érdemes dolgozni. A programozók egy része az egyikre esküszik, a többiek egy másikhoz értenek. Lassan olyan lesz ez, mint egy programozói DNS : nincs két egyforma tudású ember, nem lehet őket egymással helyettesíteni. Az álláshírdetések olyan nagyszámú és változatos követelményeket sorolnak fel, ami állítom, csak egy-egy emberre lehet maradéktalanul igaz. Ha egy projektet elhagy valaki, magyon nehéz őt pótolni más szakemberrel.

A másik problémám, hogy ezek a "nyelvek" tulajdonképpen felülírják a szabvány nyelvezetet. Sokan, mivel eleve nem tanulják már meg a szabványt, nem képesek megérteni, hogy más miről beszél nekik, hisz ők a kész megoldásokhoz szoktak. Ha valami pedig nincs meg készen az adott keretrendszerben, akkor ott részükre megáll a tudomány, nem képesek azt továbbfejleszteni, kiegészíteni, ha egyáltalán az adott keretrendszerben ez lehetséges.

Harmadrészt az ilyen kódok tele vannak csúnya, olvashatatlan rövidítésekkel és olyan osztálymegnevezésekkel, amiknek a megtanulása felesleges nyelvtudás, mivel legtöbbször a szabvány megfelelője éppolyan frappáns, de legalább azt más is érti, értheti. A legtöbbször az ilyen programmegoldások eleve szembemennek a HTML szabvány ajánlásaival : nem választják szét a kódrészleteket a stílusformázástól.

Ugyancsak probléma, hogy ezek a keretrendszerek idővel fejlődnek, visszafelé való kompatibilitásukat senki sem garantálja. Az egymással való együttműködést pedig végképp nem lehet a jövőre nézve biztosnak venni. Egyesek fejlesztése leáll, míg mások tovább fejlődnek. A végeredmény szinte biztosan egy halott kód, csak idő kérdése és az alapoktól újra kell íratni valakivel az egészet. Ráadásul ez minden előjel nélkül, egyik napról a másikra bekövetkezhet, tervezhetetlenné téve az üzletmenetet.

Szóval én maradok a natív programozásnál és megvárom, mit építenek be a szabvány nyelvekbe.
Mindenki másnak ott a jQuery és társai...