A videó streaming éve

Az online videó népszerűsége mára megkérdőjelezhetetlen lett, növekedése töretlen lesz az előttünk álló évben is. Ahogy belépünk a 2015-ös évbe, a technológia fejlődése, mint például a HTML5 streaming, a HEVC (H.265), a 4K műsorszórás és az MPEG-DASH széleskörű változásokat idéz elő a piacon. Íme a top 5 piaci trend, melyek az online videó elterjedését tovább fokozzák 2015-ben.

1. A tartalmak tulajdonosai kihagyják a terjesztőket

Az ifjú felnőttek várhatóan egyre kevésbé hajlandóak pénzt kiadni a TV szolgáltatásokért vagy akár nem is fognak egyáltalán fizetni ezekért. A legújabb piackutatások kimutatták, hogy majdnem 15%-a a fiatal, 18 és 34 év között felnőtteknek nem fizet elő TV-re. Hogy bevonhassák ezen egyre növekvő nézői réteget, a HBO és a CBS új tervekkel állt elő, hogy a streaming segítségével műsoraikat elérhetővé tegyék a nézőiknek, és ezt mások is igyekeznek követni. Noha ezzel eltávolodnak az eredeti üzleti modelljüktől, a közvetlen ügyfélkapcsolat közvetlen előnyökkel jár a tartalmak birtokosainak, többek között az időszakos előfizetési díjak és célzott hírdetések lehetőségével. Várhatóan egyre több jogtulajdonos igyekszik majd közvetlenül elérni a nézőket, átugorva a lassúbb reagálású telekom cégeket és kábelszolgáltatókat a drága szolgáltatási díjaikkal együtt.

2. Az élő streaming továbbra is gyorsan fog nőni

Az olyan események, mint a Szocsi olimpiai játékok vagy a brazil futball világbajnokság demonstrálták, hogy az élő tartalmak bárhol, bármilyen eszközön történő megtekintésére hatalmas igény mutatkozik. De nem csak a sporteseményekről van itt szó: a nézők odavannak az élő eseményekért, azok azonnali átélhetőségéért, interaktivitásáért és társas vonatkozásáért, amit ezek a műsorok kínálnak. Példaként felhozhatóak az online videójáték nézés, élő koncertközvetítések és a népszerű tv show-k megosztott, interaktív élménye. Ahogy csökkennek a költségek, egyre szélesebb nézőközönség érhető el egyre könnyebben, egyre több és több műsorkészítő és néző fog beszállni a már most is elérhető technológiákba.

3. A mobil alapú videófogyasztás megtöbbszöröződik

A mobil eszközök irányába továbbított videó forgalma nagy növekedést fog mutatni 2015-ben. Ez nem korlátozódik kizárólag a nézői videófogyasztásra, hanem ezzel együtt egyre több cég fog alkalmazni mobil videó streaming technológiát, mint "megkerülhetetlen" csatornát az alkalmazottakal és a vevőkkel való kommunikáció során - derül ki a közvéleménykutató cégek előrejelzéseiből. Mivel a HD-képes mobil eszközök elterjedése, csatlakoztathatósága és a streaming minősége egyre nő idővel, ez a trend nem várható, hogy lelassuljon.

4. A távoktatás valósággá válik

Az online videó immár a a távoktatás elsődleges eszközévé vált, és ez most fog igazán lendületet venni. A távoktatásban résztvevő tanárok számára lehetővé válik, hogy oktató videókat mellékeljenek a diákjaiknak, melyet azok a saját időbeosztásukban nézhetnek meg, ezáltal is lehetővé téve a minőségibb önálló időt az osztálytársaikkal. Ez nemcsak növeli a tanulási élményt és az eredményeket, de lehet egy hosszútávú többszöröző hatása is: amint ezek a diákok belépnek a munka világába, magukkal viszik a tanulás és a videó-fogyasztás új módszereit, mint személyes elvárások.

5. A cégek elkezdik használni a felhő alapú videószolgáltatásokat

Már most is sok cég használja streaming-hez az Infrastructure-as-a-Service felhő alapú szolgáltatásokat, mint pl. az Amazon Web Services, és ez a szám csak tovább fog nőni. Egy felhő alapú videós rendszerrel a cégek gyorsabban tudnak streaming adást kiküldeni külső szolgáltató szervereinek igénybevételével, miközben a rendszert az igények változásával párhuzamosan skálázhatják, csak azért fizetve, amennyit használtak is. Az új, felhő piacterek és a videós platform-as-a-service szolgáltatások kínálatának növekedése egyre egyszerűbbé teszik a beszállást ebbe a költséghatékony és flexibilis felhő alapú videós műsorszórásba 2015-ben.

 

2015-ben ne mulassza el az online videóban rejlő üzleti lehetőségeit Ön sem. Vegye figyelembe ezeket a trendeket és alakítsa ki a videó stratégiáját ezeknek megfelelően.

 

Chris Knowlton, VP and Video Streaming Evangelist, Wowza Media Systems  - "The Year of Video Streaming: 5 Trends to Look for in 2015" 2014.12.24-i cikkje alapján