"Ruszkik haza !"

avagy hogyan tiltsuk a weboldalunk elérését a nemkívánt országokból

 Van úgy, hogy az ember félelemmel viseltetik egyes országok látogatói kapcsán. Bár az igazán komoly hackertámadásoknak talán ez nem állja útját (a bot hadseregek akár a szomszédból is támadhatnak), mégis van rá mód, hogy egyes országokat kizárjunk, mert mondjuk nem akarunk oda szállítani a webshopunkból (pláne, ha kamu a rendelés), vagy csak túl sok troll tesz be linkeket a fórumunkba.

Jelen leírásban az Apache webszerverhez való megoldást ismertetem IP címlisták igénybevételével.

A weboldalunk elérését szerver oldalon egy .htaccess fájl létrehozásával és a megfelelő könyvtárban való elhelyezéésel tehetjük meg. A fájlt abba a könyvtárba kell elhelyezni, aminek a megtekintését korlátozni szeretnénk : ami ez alatt helyezkedik el, azt nem láthatja a kitiltott IP címről érkező látogató. Esetünkben ez lehet a weboldalak gyökérkönyvtára (valamennyi weboldalra vonatkozó tiltás esetén) vagy egy adott weblap könyvtára.

A fájl tartalmát a Wizcraft Computer Services honlapjáról tölthetjük le, külön-külön a kínai, nigériai, orosz vagy dél amerikai régiókra.
Egy sor deny from kezdetű számsorról van szó, ami a kérdéses régió IP cím tartományait sorolja fel.

FIGYELEM :  az orosz régió tartalmazza a volt keleti blokk összes országát, így hazánkat is ... (hiába na : az amerikaiaknak Kelet-Európa csak egy nagy vörös folt a térképen) - így ezeket a sorokat érdemes kikommentelni.

Ne felejtsük el tesztelni az oldalt a saját érdekünkben, mert könnyen kizárhatjuk a célközönségünket is !

Mivel ezek a listák (az IP címek kiosztása) idővel változhatnak, érdemes feliratkozni az oldalon lévő változásokról értesítő emailre ( "Monitor for changes" gomb ). Érdemes frissen tartani a listánkat, hogy ne veszítsünk hasznos látogatókat.