/ Élet a felhőben / Miért és kinek jó ?

Miért és kinek jó ?

Néhány példán keresztül vegyük sorba, mire kínál megoldásokat a felhő alapú számítástechnika :

Adattárolás

Az irodában nagyméretű, drága háttértárolók vannak a gépekben, de némelyik tele van, míg mások csak félig ?

Egy központi adattárolóból mindenki annyit használhat, amennyire szüksége van, ezáltal költséget lehet megtakarítani. Könnyebb bővíteni és karbantartani a központi háttértárat, nem is beszélve az üzembiztonság és az adatbiztonság kérdéseiről.

Elromlik egy háttértároló a gépben és leáll a munka ?

Egy helyi winchester ha elromlik, a gép leáll, az adatok vagy elvesznek, vagy csak drágán és csak napok múlva nyerhetőek vissza. Központi tárhelynél a hibás merevlemez menet közben cserélhető, a felépítése kapcsán akár több lemez egyidejű meghibásodását is túléli, a munka nem szakad félbe, nincs adatvesztés.

Véletlenül vagy rossz szándékkal töröltek fájlokat ?

A központi tárhely biztonsági adatmentése könnyebben megvalósítható, de akár a központi tárhely is lehet az adat archiválás tárhelye. Ha egy adatot véletlenül felülírunk, egy korábbi verzió könnyedén visszaállítható a biztonsági mentésből.

Levelezés, webszerver, adatbázis szerver

Súlyos pénzeket fizetünk tárhelyért, de az nem azt és nem úgy nyújtja, ahogy mi szeretnénk.

Egy saját szerver ma már nem luxus. Felhő alapú szolgáltatásnál kb. ugyanannyiból kijön, mint egy webtárhely bérlés. Lássuk be : ők is ugyanazt kínálják, mint ami nekünk is lehetne, csak ráteszik a hasznukat, ráadásul a szerver erőforrásain másokkal is osztozunk, és a társbérletnek vannak egyéb kellemetlen mellékhatásai : nem futtathatunk bármit és bárhogyan a tárhely alatt, alkalmazkodnunk kell a felkínált szolgáltatásokhoz. Ráadásul, ha nagyobb teljesítményre van szükségünk (lassú a szerver - ami a társbérlők forgalma miatt is lehet), akkor erre nincs megoldás általában a szolgáltatóknál. 
A saját vagy publikus felhő megoldásoknál szabadon gazdálkodhatunk a szerverünkkel és ha nem elég a kapacitás, saját magunk növelhetjük azt, vagy válthatunk gyorsabb gépre (publikus felhő esetén).  

 

Tovább >